sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mikä on munapaasto ja mitä siinä saa syödä?

Olen lueskellut tällä viikolla enemmän ja enemmän munapaastosta (egg fast). Netistä löytyy tietoa lähinnä englanniksi ja itse ammensin tietoa mm. Ketogenic Woman ja I breathe, I'm hungry -blogeista.

Kyselin kotimaisissa keskustelupaikoissa onko jollain tietoa aiheesta, mutta ei tuntunut olevan kellään kokemusta eikä tietoa. Pikemminkin munapaaston ajatus aiheutti osalle ihmisiä aikamoisia ennakkoluuloja ja pyydettiin jopa keskustelun ylläpitäjää puuttumaan asiaan. :o No, totuus kuitenkin on että munapaasto on juurikin sitä kaikkein puhtainta ketokarppaamista superpienillä hiilarimäärillä. Mietin täällä, että josko aloittaisin "munakuurin" tiistaina ja kokeilisin itse mistä on kyse. Sittenhän sen näkee! :)

Munadieettiä kutsutaan myös jumin tappajaksi (stall breaker) ja sen on kehittänyt alunperin Jimmy Moore, joka noudatti tätä ruokavaliota jopa 30 päivää ja laihtui yli 12 kiloa! Suurin osa ihmisistä kuitenkin käyttää egg fastia nopeana starttina eli käytännössä 3-5 päivän "kuurina", jolloin tulokset ovat parin, kolmen kilon luokkaa. Periaatteet munapaastossa ovat hyvin yksinkertaiset (ja nämä ovat alkuperäiset Jimmy Mooren itselleen kirjoittamat periaatteet):

1. Kananmunia syödään ensisijaisesti proteiinin ja rasvan lähteenä.
2. Yksi ruokalusikallinen (15 g) voita jokaista syötyä munaa kohden.
3. Ensimmäinen muna pitää syödä viimeistään 30 minuutin päästä heräämisestä.
4. Muna-aterioita tulisi paras syödä aina 3 tunnin välein, eikä ruokaväli saa olla pidempi kuin 5 tuntia.
5. Tätä ruokavaliota tulee noudattaa ja syödä vaikka ei olisi nälkäinen. Tässä tapauksessa voi syödä vain yhden munan.
6. Juustoa saa syödä unssin (eli 28 grammaa) per syöty muna.
7. Vähintään 6 munaa tulee syödä päivittäin.
8. Munien tulisi olla mieluiten paikallisia luomumunia. (Tämä on Jimmyn oma näkemys)
9. Viimeinen muna-ateria tulee nauttia viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaan menemistä.
10. Light limsoja saa juoda maks. 3 tölkkiä, mutta tavoite on 1 tölkki tai vähemmän.

Siinä siis Jimmyn itselleen tekemät säännöt. Ohjeet ovat muokkaantuneet monien käsissä ja tällaiset tuntuvat olevan yleisimmät ohjeet, joita englanninkielisiltä sivustoilta löytyy:

1. Kananmunia syödään ensisijaisesti proteiinin ja rasvan lähteenä.
2. Jokaista syötyä munaa kohden syödään yksi ruokalusikallinen (15 g) rasvaa. Rasva voi olla muutakin kuin voita, mutta tässä lista mahdollisista rasvoista parhausjärjestyksessä: Voi, kookosöljy, kasviöljy, sokeriton majoneesi (hiilihydraatit alle 2 / 100g). Munat, rasvan ja juustot voi nauttia missä muodossa vain.
3. Ensimmäinen ateria tulee nauttia 30 minuutin sisällä heräämisestä, mutta se voi olla myös ns. bulletproof coffee tai rasvakahvi (eli kahvi, jossa on mukana joko voita tai kookosöljyä tai kumpaakin).
4. Ruokailuväli tulisi olla 3-5 tuntia.
5. Syö silloin kuin olet nälkäinen, älä yritä kitkuttaa väkisin 3 tuntia. Mikäli et ole nälkäinen, tulisi kuitenkin syödä päivässä vähintään 6 munaa vaikka vain yksi muna kerrallaan.
6. Juustoja saa syödä unssin (eli 28 grammaa) per syöty muna, kuitenkin maksimissaan 170 g / päivä. Suositeltavia ovat kovat juustot, mutta voi käyttää myös muita juustoja, joissa hiilihydraattimäärä on alle 3g / 100g.
7. Munia tulee syödä päivässä 6-10 kpl.
8. Käytä mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita, niin munissa, voissa, öljyissä kuin juustoissakin.
9. Viimeinen ateria tulee syödä viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaan menemistä.
10. Keinotekoisesti makeutettuja limsoja ja muita tuotteita kannattaa välttää. Samoin kaikki muut "nollahiilari" tuotteet (kuten liha) ovat kiellettyjen listalla, mutta muuten voi ruoissa käyttää esim. leivinjauhetta, mausteita, jne. Sallituista ruoka-aineista voi tehdä myös erilaisia ruokia, eli ei ole pakko syödä pelkkiä keitettyjä munia ja voita purkista.
11. Juo PALJON! Suositeltavaa on juoda 2-3 litraa vettä ja varsinkin jos juot kahvia, niin jokaista kahvikuppia kohden tulisi juoda saman verran vielä lisäksi vettä. Ja kun juo paljon, niin tietenkin kannattaa huolehtia vielä suolojen saannistakin eli suolaa voi ja kannattaa käyttää ruoissa.
12. Muista multivitamiinivalmisteet, D-vitamiini, kalaöljykapselit ja etenkin magnesium koko paaston ajan.


Siinäpä ne tärkeimmät säännöt ovat. Toki jokainen voi muokata paastoa itselleen sopivaksi jos haluaa, mutta liian suuria muutoksia ei kannata tehdä. Itse ajattelin mennä mahdollisimman puhtaasti tuon ohjeistuksen mukaan. Katsotaan miten meikäläisen käy! :)

PS. Vielä varoituksen sana! Minä en ole lääkäri, en hoitaja, en terveysalan asiantuntija, en ravitsemusneuvoja enkä muukaan guru. Olen vain tavallinen läski, joka yrittää laihtua. Muistathan, että jos lähdet tätä kokeilemaan, niin teet sen omalla vastuullasi ja riskit tiedostaen!! Jos sinua pelottaa lähteä munapaastolle tai sinulla on terveytesi kanssa pieniäkin ongelmia, niin suosittelen jättämään tämän väliin!

4 kommenttia:

 1. Moikka. Miten on, onko kaikki vihannekset kieltolistalla? Niin tekis mieli heittää kasa pinaattia munakkaaseen 😊

  VastaaPoista
 2. Mua kiinnostaa myös että onko kasvikset sallittu? :)

  VastaaPoista
 3. No, eihän ne ole sallittu, jos olisi se kyllä olisi listattu!

  VastaaPoista
 4. Olen ollut jokin aika sitten 2 viikkoa munapaastolla ja laihduin 7kg. Eilen aloitin uuden rykäisyn.

  VastaaPoista